FRÖKEN STYF

LENAS LIGGARE: MÅL, DRÖMMAR OCH STYRKA

Men kan du fatta att vi redan har klarat av den första veckan av detta år? Jag hoppas att vår första söndag bjöd på en mjukstart och att du är redo för lite söndagsmys med gofika nu. Jag skulle nämligen vilja bjuda in dig till ett av mina favorithörn i den värld jag skapat med hjälp av en sjöbjörn och några andra roliga typer. Är det inte vackert här under mitt träd? Det var Herr Björn som skapade det här utrymmet så att jag skulle ha en plats där jag kan sitta och fundera på våra berättelser, reflektera över allt vad livet för med sig, och njuta av de små nära tingen i tillvaron.

Jag gillar att sitta här och knåpa på något jag kallar Linn’s Lore, eller Lenas Liggare. Det är en sorts löpande dagbok jag för, men inte som Skeppsboken jag har för mitt skepp. Nej, Liggaren är personlig, ibland till och med privat, och det är där jag kan vara mig själv och prata om mitt liv som spoonie-författare. Där jag kan drömma, planera, och trilla nere i så många kaninhål jag vill i jakten på inspiration och kunskap. Idag har jag en dukat upp med en kanna te och en otroligt god äppelkaka, och jag tänkte att vi kunde dela dem och ha en pratstund om nystarter, nyårslöften och det universum, eller metaverse, vi skapat här i utrymmet mellan dröm och verklighet.

Nyårslöften… De kan ju vara lite som tveeggade svärd, eller hur? Den ena sidan viskar förföriskt, nej den sjunger, om drömmar och nya möjligheter. Den andra sidan är mer rakt på sak, och påminner lite överseende sådär om alla tidigare misslyckanden och tappade sugar. Det är ju så lätt att lyssna på den där neggo-rösten och tro att man inte kan, men något fint som min sjukdom har gett mig är förmågan att inte se på löften – varken mina egna eller andras – som orubbliga mål och milstolpar. Och när det gäller just nyårslöften tänker jag mig att de är som Nordstjärnan.

De lyser upp den väg som varsamt leder mig mot målet och de tar hänsyn både till mina ambitioner och den verklighet jag trots allt lever i. Jag har också lärt mig att nyårslöften inte alls måste vara trista sysslor och saker som känns lika kul som sitta i djupsnö med ändan bar. Det är ju din lista, liksom, så du kan lägga till så många roliga och upplyftande saker du vill.

MINA NYÅRSLÖFTEN FÖR 2024


I flera års tid, sedan 2018 om jag inte missminner mig, har jag bara haft ett enda nyårslöfte per år, men det har varit så stora, allomfattande saker att det varken fanns tid ellet utrymme för något annat. Men i år, serru. I år har jag bestämt mig för att slå på stort och ritat upp en hel stjärnbild att följa. Tja, varför inte, tänkte jag när jag satt här och tuggade på pennan. 2023 var ett riktig oår på så många vis, så nu får det fanimig vara nog. Det är dags att sjunka eller simma, som vi säger här i Englandet, så det blev en lista som speglar det. Under 2024 är min målsättning att:

-> Dubbla min författarinkomst: Jag har inte kunnat prata om det här tidigare, och jag går inte in på detaljer idag, men kort sagt var 2023 det första året jag tjänade en liten summa pengar på bokroyalties. Mitt primära mål med skrivandet och bokförläggandet är att våra berättelser ska nå fler hjärtan och sinnen, men jag har även ett sekundärt mål. Jag vill försöka bygga något som kan hjälpa mig att leva ett någotsånär självständigt liv som sjukstugeförfattare. (Bra ord va? Det är ett uttryck som Njurundaförfattaren Cecilia Ekhem myntat. Vill du göra mig glad köper du hennes böcker här eller i en bokhandel nära dig. Detta är för övrigt inte ett sponsrat meddelande. Jag gillar Cecilia och blir hjärteglad om du läser hennes böcker. Den senaste är en bok om Sundsvallsbranden som jag ser fram emot att få läsa i år.) Åter till målet. Dubbla en väldigt blygsam inkomst. Jag är sparsam och behöver inte mycket, så jag tror att detta är ett så kallat SMART mål.

-> Publicera 12 nya böcker: Vissa berättelser vill bli färdigskrivna, andra väntar på att bli redigerade, och jag var rätt så ynklig och orkeslös under större delen av 2023 så det blev stopp i korvfabriken så att säga. I år får vi satsa på propplösare, för jag måste hitta en väg ut ur London och en tillfällig bostad för de närmaste två åren. Jag skriver och publicerar böcker tillsammans med Herr Björn. Alla mina berättelser är hans och alla hans berättelser är mina. I den värld vi har skapat är vi ett och så länge vi hjälps åt bör 12 nya böcker (åtta av våra egna och fyra från Libertalia-linan, dvs från andra författare) inte vara ett orimligt mål. Men… Allt hänger på hur det går med mål nummer tre här under.

-> Flytta till Ett Nytt Hem: Piratskeppet Resilience är mitt andliga hem, och mitt hjärta har funnit ett hem i en excentrisk Sjöbjörn från en annan dimension. Men det räcker inte. Hur mycket jag än älskar mitt skepp och min styrman, behöver jag en bostad på denna egendomliga ö som varit mitt hem de senaste två decennierna. Det här är också ett ämne jag inte har kunnat prata så mycket om, men tro mig, jag är nästan som en tryckkokare på insidan nu och saker vill ut. Men först måste jag se om mitt hus.

-> Fokusera på hälsa och välmående: Jag måste få gå till tandläkaren. Jag behöver nya glasögon, och jag måste fortsätta arbetet med att ta reda på vad som pågår i min mage. Det är ju helt sjukt att det ska vara som ett jobb, men så är det. Det är ingen ordning på mina mediciner längre, och jag är så galet trött på att inte kunna komma ut i friska luften. Allt detta vill jag göra något åt i år. Det låter nog inte särskilt komplicerat frpn ett svenskt perspektiv, men vart och ett av dessa mål är ett stort steg i sig mot en förbättrad livskvalitet.

-> Lyssna på en ljudbok i veckan: Jag vet inte om den här behöver någon vidare förklaring egentligen. Jag ska försöka läsa 52 böcker i år och recensera åtminstone hälften av dem. Har till och med gjort några mallar att använda för att göra det lättare att posta om det på sociala medier. Jag har varit sämst på att recensera och dela ut stjärnor så länge nu att det nästan är skamligt, men vi ska försöka göra bättre ifrån oss i år. Den första kortisen är redan klar. Det var en stabil 3-stjärnig läsning som jag skulle hoppas få dela med barnbarnet Grodprinsen senare i år.

-> Börja pyssla igen: Jag kan inte ens börja förklara hur mycket jag saknar mitt pysselmaterial. Allt har varit nedpackat i väntan på flytten som aldrig verkar bli av. Ytterligare en anledning till att jag desperat behöver ett nytt hem. Visst, hotet om hemlöshet är ett större orosmoln, men käre Fenris vad jag saknar att få skapa saker med mina händer och fingrar. Och att få se mina alster finna hem och mening i andra människors liv. Vilken lycka.

-> Laga och äta (ny och nygammal) mat: Jag kan inte ens minnas när jag lagade mat eller bakade något senast, och jag längtar efter att få prova nya smaker. Min assistent lagar bra, god och varierad mat, men jag vill också få vara med och kocka. Varje smak är en berättelse i sig och det finns så många jag vill få uppleva. Jag har en dröm, och ja, det är mer en dröm än ett mål, men jag skulle verkligen älska att kunna laga mat tillsammans med någon igen. Tänk om jag fick ett nytt hem som var tillgängligt. Tänk att ha ett kök som jag kan ta mig till och från på egen hand. Tänk att ha ett rum, eller en hel bostad jag kan ta mig in och ut ur! Jag har inte så värst mycket ork ens på mina bästa dagar, men kanske ändå, kanske om vi började lite smått, skulle jag kunna…

-> Få lite frisk luft: Folk får säga vad de vill, men vi har tamejtusan ingen frisk luft i London. Inte för den som inte kan ta sig någonstans. Dessutom är Rapunzeltornet en mögelbomb och jag tror det är en bidragande orsak till att jag varit så krallig det sista året. Drömmen är dock att få flytta norrut och ryktet säger att människor kan andas där uppe. Efter nästan fyra år i COVID-isolering (jo, vissa av oss försöker fortfarande undvika att bli smittade) skulle till och med en snabb klunk frisk luft om dagen vara en ynnest. Jag längtar så efter att få se något annat än mina vita väggar och mitt vita tak. Kanske detta är året då det blir möjligt att vara utomhus bara för att.

-> Göra något roligt varje dag: Detta är något av en mantra för mig. Jag är väldigt bra på att påminna andra om vikten av att skapa sig en lustfylld tillvaro, men 2023 var ett osedvanligt olustigt år. Jag behöver mycket mys, bus, kul och kärlek för att må bra och det måste vara i någon slags balans. Jag har haft en makalös tur i mitt liv och det är en välsignelse att få göra saker jag älskar och njuter av varje dag, men målet för i år är att göra mer saker jag inte har gjort tidigare, och fler saker jag inte har kunnat göra på väldigt länge.

VILL DU LEKA MED MIG?


Som spoonie(-författare) behöver jag uppbyggliga mål som kan lyfta sinnet och förbättra livskvaliteten. De fungerar också som en slags envis protest mot de begränsningar kronisk sjukdom och funktionshinder tvingar på mig. Varje dag jag skriver, varje historia jag berättar, vittnar om min uthållighet. Om kraften i mitt skepp som jag döpte just till uthållighet. Resilience. Genom att dela med mig av min personliga resa hoppas jag att jag kan ge dig mer än bara en glimt av min värld. Jag skulle vilja vara den som håller upp en spegel där du kan se din egen uthållighet. För du är starkare än du tror.

🤍 Om du är fullt funktionerande och normalstörd (ett annat jäkligt bra uttryck som vännen Eva muntade för många år sedan), och om du gillar att läsa och/eller skriva är du välkommen ombord mitt skepp. Du kan få hänga med när vi ger oss ut på djupa havet igen nästa vecka och see vad vi kan göra av det här året.

🤍 Om du är en spoonie eller funkis som gillar att läsa och/eller skriva har du redan beviljats medborgarskap i Spoonieverse, det vidsträckta parallelluniversum vi som inte anses normala deporteras till. Ditt Deck Pass ger dig tillträde till det bästa av alla mina världar och du har en självklar plats vid mitt bord.

🤍 Om du varken gillar att läsa eller skriva kan vi väl för all del vara vänner ändå. Mina fikastunder här under trädet i vår trädgård är alltid öppna för dig med.

Vem du än är, och oavsett vilken väg som ledde dig hit idag, hoppas jag du vill stiga, rulla, eller hoppa in i detta nya år tillsammans med mig. Må detta förbli en plats där våra berättelser kan sammanflätas, där våra drömmar kan få en röst, och där vi, trots de utmaningar som väntar oss, kan fortsätta att skapa vår egen verklighet, ett ord, ett andetag i sänder.

Tills vi möts igen, må dina dagar vara fyllda med mys, kärlek, skoj, och tillit.

Många kramar,

//Linnea

P.S.

Om det var något i mina ord som landade rätt i dig vill jag passa på att berätta att jag mer på lut. Om du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du utdrag ut min liggare och andra godsaker levererade direkt till din inkorg. Det ger dig inte bara en regelbunden dos av berättelser och uppdateringar från mitt liv, utan även ett medlemsskap i vår växande cirkel av bokälskare och lögnhalsar.

Sign up for Linnea’s Newsletter here.


OM FRÖKEN STYFEfter 25 år som anonym amatörbloggare på olika plattformar startade jag en sida där jag framför allt skrev om personlig och professionell utveckling; om att våga satsa på sina drömmar; och om hur man tar sig vidare i livet när allt känns hopplöst.

Ambitionen var då som nu att bloggen skulle vara en källa till inspiration, motivation, livslust och glädje. Genom att varva historier baserade på mitt yrkes- kunnande och min livserfarenhet försöker jag även närma mig svårare ämnen som (o)hälsa, psykisk & fysisk identitet, funkisfenomen, kreativitet, nördighet, normer, utanförskap, livsglädje och dödslängtan.

Som nybliven proffsbloggare tar jag mer än gärna emot all hjälp jag kan få, och det jag behöver mest av allt är hjälp att utvidga min läsekrets. Jag vet att det kan vara svårt att få följare att hänga med från gratisportalerna till en privat domän, men med din hjälp kanske vi kan bjuda hit tillräckligt många för att Google och de andra sökmotorerna ska börja känna igen mig.

När du läser, delar, gillar, kommenterar, följer och prenumererar blir jag galet glad och tacksam. Då jobbar jag bättre och det blir många fler blogginlägg skrivna. Bra va?


SUPPORT US?


my linktree
read my books?
read my blogs?
MARKETPLACE
tips and donations

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *